Despre torturi
Am fost intrebata ce feluri de torturi fac. Din experienta, cel care a placut cel mai mult a fost tortul mousse de trei feluri de ciocolata.
Ce feluri de torturi se pot face? Multe!
- tort mousse de trei feluri de ciocolata: blat subtire cacao (oua, zahar, faina, ulei de cocos/palmier, vanilie, praf de copt, cacao), ciocolata, alba, neagra, cu lapte, smantana (frisca), gelatina
- tort egiptean : blat pricomigdale, crema vanilie, frisca, nuci pralinate
- tort "Tiramisu": piscoturi insiropate in expreso si vin licoros (Marsala nu avem , punem Lacrima lui Ovidiu), crema: galbenusuri, zahar, smantana (frisca) , mascarpone, pudrat cu cacao
- tort 'Tiramisu" cu lamaie: blat vanilie, crema de lamaie (lamaie, smantana, mascarpone, gelatian) si un strat de jeleu de lamaie
- tort padurea neagra: blat cacao, insiropat cu sirop cu visinata, frisca si visine din visinata
- tort diplomat : fructe (pentru cel clasic: ananas; la fel de bun se poate face cu fructe de padure) oua, zahar, smantana, gelatina, piscoturi
- tort cu caramel: blat nuca, crema caramel (zahar caramelizat, unt, galbenus, nuca), crema cu mascarpone (ciocolata, smantana, mascarpone)
- tort cu iaurt si piersici: blat subtire vanilie (oua, zahar, faina, ulei de cocos/palmier, vanilie, praf de copt), iaurt, smantana, gelatina, fructe (piersici, dar la fel de bine se poate face cu orice fel de fruct aromat: fructe de padure, capsuni, zmeura, caise, mango, fructul pasiunii, pepene, imaginatia e libera).
- tort cu fructe si mascarpone : reteta este similara celei de mai sus. se inlocuieste iaurtul cu mascarpone
- tort bezea: blat bezea (albus, zahar, vanilie), crema cacao/ciocolata (galbenus, zahar, unt, cacao/ciocolata)
- tort ciocolata (reteta de la bunica): blat nuca (oua, zahar, faina, nuca), insiropat cu sirop cu rom, crema ciocolata (oua, zahar, unt, ciocolata) imbracat in serbet sau o glazura de ciocolata
- tort gen amandina: blat cacao (oua, zahar, faina, cacao), insiropat cu sirop cu vanilie, crema ciocolata (oua, zahar, unt, ciocolata) imbracat in serbet sau o glazura de ciocolata.
- tort palermo: blatul este un sufleu de ciocolata, apoi un strat de mousse de alune, un strat subtire de ciocolata cu lapte, apoi inca un strat de de mousse de alune, apoi un strat subtire ciocolata alba, apoi un strat de mousse de ciocolata
- tort mascota: blat subtire cacao, oua, zahar, unt , cacao, bucatele fructe congiate, alune sau alte seminte copate se imbraca in ciocolata
- tort cu stafide: blat cacao, crema vanilie, stafide tinute in rom
.... si variantele pot continua.
Se pot face n combinatii intre blaturi si creme. In pricipiu:
blaturile:
- vanilie
- cacao
- nuca
- mac
- pricomigdale sau prico-nuci ( cu sau fara adaos mic de faina)
- bezea
- piscoturi sampanie
.....
compozitiile pot fi sub forma de :
- mousse (adica frisca si gelatina la care se adauga componenta de baza: ciocolata, suc de fructe, alune)
- creme cu unt (oua, zahar, unt, si dupa caz, vanilie, caramel, cacao, ciocolata, cafea sau cu gust de cafea = cicoare si caramel, pentru cei carora le place gustul dar nu vor cafea, cafea)
- creme fierte (oua, zahar, amidon, lapte, unt si ... cacao sau vezi mai sus, pentru ce aroma se doreste)
- creme cu mascarpone: mascarpone, smantana si ciocolata, suc de fructe sau pur si simplu asa cum e.
Se pot adauga:
- stafide tinute in rom
- nuci, alune padure, fistic, caju sau alte seminte, natur, coapte sau pralinate
- bucatele de fructe proaspete
- visine din visinata
- ceva bauturi alcoolice: visinata, rom, coniac, amaretto.
Se pot orna:
- minimal cu grilaje de ciocolata
- frisca
- pasta de zahar/martipan
- royal iceing
De asemenea pentru preparate speciale pentru cei cu intoleranta la gluten, intoleranta la lactoza, diabet se pot adapta retetele.
Pentru cei care au un anumit stil de viata : raw vegan, Montignac , keto se pot adapta.
Si se pot spune multe. Si face la fel de multe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu